Jouw darmen rustig krijgen?

Alles over darmproblemen: van prikkelbare darm, obstipatie tot een opgeblazen gevoel


Blog Layout

Aambeien: wat zijn het en hoe kom je eraf?

16 juni 2024

Wat zijn aambeien?

Het is geen familie van de aardbei helaas, van aambeien word je over het algemeen een stuk minder blij. Het zijn opgezwollen en ontstoken aderen in het rectum (de endeldarm) en de anus en worden ook wel hemorroïden genoemd. Er zijn inwendige aambeien, binnen het rectum en uitwendige aambeien, onder de huid rond de anus. Aambeien kunnen ongemak, jeuk, pijn veroorzaken en zorgen vaak voor bloed bij het poepen.

Zijn dit aambeien of ...?

Voel je een opgezette bult bij de rand van je anus, of kun je een gezwollen ader zien met behulp van een spiegel? Dat wijst vaak op aambeien. Is het bloed echt vermengd met ontlasting (dus niet alleen een beetje aan de buitenkant), dan kan er sprake zijn van een andere oorzaak. Als je twijfelt dan geldt in alle gevallen waar het gaat om je gezondheid, ga langs een arts. 

Hoe ontstaan aambeien?

Aambeien ontstaan vaak door verhoogde druk op de aderen in het bekken en rectum. Veelvoorkomende oorzaken zijn:

  1. Chronische constipatie of diarree: te hard persen bij constipatie of frequente stoelgang bij diarree verhoogt de druk op de anale aderen.
  2. Langdurig zitten: vooral op het toilet, kan de druk op de aderen in het rectum verhogen.
  3. Aambeien bij zwangerschap: de verhoogde druk op de bekkenaderen tijdens de zwangerschap kan aambeien veroorzaken en ook vaak voorkomend zijn aambeien na de bevalling.
  4. Overgewicht of obesitas: zwaarlijvigheid verhoogt de druk op de bekkenaderen.
  5. Lichamelijke inspanning: zware inspanning zoals tillen kan ook bijdragen aan de vorming van aambeien.

Aambeien behandelen

Er zijn verschillende behandelingen en maatregelen die je kunt nemen om aambeien te verlichten en te behandelen:

1. Zelfzorgmaatregelen

  • Vezelrijke voeding: eet genoeg groenten, fruit en volle granen om de stoelgang te vergemakkelijken en constipatie te voorkomen.
  • Hydratatie: drink voldoende water om de ontlasting zacht te houden.
  • Goede hygiëne: houd het anale gebied schoon om irritatie te voorkomen.
  • Regelmatige beweging: beweging helpt bij een gezonde spijsvertering en vermindert de kans op constipatie.

 2. Medicatie

Wat is het beste middel tegen aambeien? Dat hangt een beetje af van je klachten en wat je zelf fijn vindt in gebruik:

  • Zalven en crèmes: er zijn vrij verkrijgbare zalven en crèmes die helpen bij het verlichten van jeuk en pijn. Zalven met lidocaïne werken verdovend, waardoor de pijn vermindert. Zalven met zink verminderen de jeuk en pijn, en verkleinen de aambeien iets. Een paar bekende merken zijn Curanol zalf en Theranal zalf.
  • Zetpillen: voor interne aambeien kunnen zetpillen verlichting bieden. Zetpillen zijn geschikt bij aambeien die naar buiten komen.
  • Aambeienspray om te pijn te verlichten.
  • Supplementen om bloedvaten soepel te houden, zoals deze Curanol tabletten.

3. Medische behandelingen

  • Sclerotherapie: een procedure waarbij een chemische oplossing in de aambeien wordt geïnjecteerd om ze te laten krimpen. Rubberbandligatie: een elastiekje wordt rond de basis van een aambei geplaatst om de bloedtoevoer af te snijden. De aambei verschrompelt en valt af na enkele dagen.. Het is niet een heel prettig gevoel, maar over het algemeen levert het minder pijn en herstelperiode op vergeleken met een chirurgische ingreep.
  • Chirurgie: in ernstige gevallen kunnen aambeien verwijderd woorden door een chirurgische ingreep.

Wat is beter aambeienzalf of zetpil?

Sommige mensen gebruiken liever een zetpil, omdat ze de aambei er goed mee naar binnen kunnen duwen. Heb je vooral veel last van pijn dan kun je beter een van de hierboven genoemde zalven gebruiken.

Aambeien voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Heb je vaker last van aambeien? Enkele tips om aambeien te voorkomen las je net al. Even op een rijtje:

  • Stel de ontlasting niet te lang uit als je aandrang voelt.
  • Niet te hard persen tijdens de ontlasting. Heb je last van constipatie? Kijk of je dit kunt verminderen met deze tips tegen constipatie.
  • Zorg dat je niet teveel zit op een dag. Werk je achter een laptop? Heb je al eens aan een stabureau gedacht? Goed om af te wisselen tussen staan en zitten en na even wennen, weet je niet beter. Het hoeft ook niet veel ruimte of geld te kosten, check deze maar eens in kleinere of iets grotere variant (via bol.com)
  • Zorg voor voldoende beweging. Niet alleen sporten, maar ook wandelen of regelmatig opstaan om een glaasje water te pakken bijvoorbeeld.
  • Zorg dat je genoeg water drinkt per dag.
  • Eet gezonde en vezelrijke voeding.
  • Beperk de hoeveelheden koffie en thee: deze veroorzaken irritatie van de anus en leiden tot jeuk en huiduitslag. Ook kun je het beste pikante voeding en alcohol vermijden. 

Heb je ook (regelmatig) last van een pijnlijke buik?  Dan is het sowieso goed om meer voedingsmiddelen te eten die mild zijn voor je darmen of je darmen ondersteunen.

Bronnen

https://www.apotheek.nl/medicijnen/zinkoxide-zetpillen

https://www.apotheek.nl/klachten-ziektes/aambeien#wat-zijn-aambeien


Voeding met vezels
door looka_production_156972933 20 maart 2025
Wist je dat de meeste Nederlanders te weinig vezels eten? En waarom is dat zo erg, vraag je je nu misschien af. Vezels zijn onmisbaar voor goedwerkende darmen. Ze zorgen ervoor dat er genoeg vocht in je poep zit voor een soepele stoelgang, ondersteunen de darmflora en kunnen het risico op diverse aandoeningen verminderen.
Probioticapillen werken of niet?
door looka_production_156972933 7 januari 2025
Er zijn steeds meer studies waaruit blijkt dat probiotica een positieve werking heeft op bepaalde darmgerelateerde aandoeningen
Butyraat-bacteriën are your best friend!
26 juli 2024
Wist je dat de bacteriën in je darmen invloed hebben op je kans om ziek te worden? Dat laat onderzoek van het Amsterdam UMC en de Finse Universiteit van Turku onder meer dan 10.000 mensen zien. De onderzoekers ontdekten dat mensen met minder gezonde darmbacteriën meer risico lopen op ernstige infecties, zoals long- of blaasontsteking.
Share by: