Jouw darmen rustig krijgen?

Alles over darmproblemen: van prikkelbare darm, obstipatie tot een opgeblazen gevoel


Blog Layout

Minder infecties door goede darmbacteriën

26 juli 2024

Your best friend: butyraat bacterie

Wist je dat de bacteriën in je darmen invloed hebben op je kans om ziek te worden? Dat laat onderzoek van het Amsterdam UMC en de Finse Universiteit van Turku onder meer dan 10.000 mensen zien. De onderzoekers ontdekten dat mensen met minder gezonde darmbacteriën meer risico lopen op ernstige infecties, zoals long- of blaasontsteking.


Butyraat-producerende bacteriën

De studie volgde meer dan 10.000 mensen over zes jaar. Van hen kregen meer dan 600 personen een ernstige infectie. Zij hadden minder goede bacteriën in hun darmen, vooral butyraat-producerende bacteriën. 


Butyraat is een vetzuur dat helpt je immuunsysteem sterk te houden. Mensen met meer van deze bacteriën hebben minder kans op infecties.


25% minder kans op infectie

De onderzoekers analyseerden ontlastingsmonsters van deelnemers uit Finland en Nederland. Ze zagen dat mensen met meer butyraat-producerende bacteriën tot 25% minder kans hadden op een infectie. Waarom de één meer butyraatproducerende bacteriën heeft dan de ander, is een goede vraag voor vervolgonderzoek. 

Het belang van een gezond microbioom

Dit onderzoek benadrukt het belang van een gezond microbioom. Een betere balans van bacteriën kan je helpen beschermen tegen ziekten buiten de darmen, zoals blaasontstekingen.

Darmgezondheid verbeteren

Kun je je darmgezondheid verbeteren? Mogelijk wel, door bijvoorbeeld goed te eten, prebiotica, probiotica en fecestransplantatie. Maar meer onderzoek is nodig om te ontdekken hoe we precies deze nuttige bacteriën kunnen bevorderen. 


Heb je (regelmatig) last van een pijnlijke buik?  Dan is het sowieso goed om meer voedingsmiddelen te eten die mild zijn voor je darmen of je darmen ondersteunen.

Bronnen

https://www.amsterdamumc.org/nl/vandaag/minder-goede-bacterien-in-je-darm-geeft-grotere-kans-op-ernstige-infectie.htm


Voeding met vezels
door looka_production_156972933 20 maart 2025
Wist je dat de meeste Nederlanders te weinig vezels eten? En waarom is dat zo erg, vraag je je nu misschien af. Vezels zijn onmisbaar voor goedwerkende darmen. Ze zorgen ervoor dat er genoeg vocht in je poep zit voor een soepele stoelgang, ondersteunen de darmflora en kunnen het risico op diverse aandoeningen verminderen.
Probioticapillen werken of niet?
door looka_production_156972933 7 januari 2025
Er zijn steeds meer studies waaruit blijkt dat probiotica een positieve werking heeft op bepaalde darmgerelateerde aandoeningen
Het is geen familie van de aardbei helaas, van aambeien word je over het algemeen een stuk minder bl
door looka_production_156972933 16 juni 2024
Het is geen familie van de aardbei helaas, van aambeien word je over het algemeen een stuk minder blij. Het zijn opgezwollen en ontstoken aderen in het rectum (de endeldarm) en de anus en worden ook wel hemorroïden genoemd. Er zijn inwendige aambeien, binnen het rectum en uitwendige aambeien, onder de huid rond de anus. Aambeien kunnen ongemak, jeuk, pijn veroorzaken en zorgen vaak voor bloed bij het poepen.
Share by: