Wist je dat de bacteriën in je darmen invloed hebben op je kans om ziek te worden? Dat laat onderzoek van het Amsterdam UMC en de Finse Universiteit van Turku onder meer dan 10.000 mensen zien. De onderzoekers ontdekten dat mensen met minder gezonde darmbacteriën meer risico lopen op ernstige infecties, zoals long- of blaasontsteking.
De studie volgde meer dan 10.000 mensen over zes jaar. Van hen kregen meer dan 600 personen een ernstige infectie. Zij hadden minder goede bacteriën in hun darmen, vooral butyraat-producerende bacteriën.
Butyraat is een vetzuur dat helpt je immuunsysteem sterk te houden. Mensen met meer van deze bacteriën hebben minder kans op infecties.
25% minder kans op infectie
De onderzoekers analyseerden ontlastingsmonsters van deelnemers uit Finland en Nederland. Ze zagen dat mensen met meer butyraat-producerende bacteriën tot 25% minder kans hadden op een infectie. Waarom de één meer butyraatproducerende bacteriën heeft dan de ander, is een goede vraag voor vervolgonderzoek.
Het belang van een gezond microbioom
Dit onderzoek benadrukt het belang van een
gezond microbioom. Een betere balans van bacteriën kan je helpen beschermen tegen ziekten buiten de darmen, zoals blaasontstekingen.
Darmgezondheid verbeteren
Kun je je darmgezondheid verbeteren? Mogelijk wel, door bijvoorbeeld goed te eten, prebiotica, probiotica en fecestransplantatie. Maar meer onderzoek is nodig om te ontdekken hoe we precies deze nuttige bacteriën kunnen bevorderen.
Heb je (regelmatig) last van een pijnlijke buik? Dan is het sowieso goed om
meer voedingsmiddelen te eten die mild zijn
voor je darmen of je
darmen
ondersteunen.
Bronnen