De zin en onzin van het nemen van probiotica
Er zijn steeds meer studies waaruit blijkt dat probiotica een positieve werking heeft op bepaalde darmgerelateerde aandoeningen, zoals bij prikkelbare darmsyndroom (PDS) en diarree. Helpt probiotica ook voor gezonde mensen? Laten we eens kijken in welke gevallen probiotica wel of niet effect heeft.
Vaak wordt beweerd dat als je gezond bent en je gezond eet, probioticagebruik niet nodig is. Heb je net een antibioticakuur gehad of heb je veel stress? Dan kan probiotica helpen. Er zijn namelijk meerdere onderzoeken waaruit je op kunt maken, dat probiotica kan bijdragen aan een sterker immuunsysteem of darmflora.
- Onderzoek van Harvard
sluit hierbij aan. Uit hun onderzoek blijkt dat ze onvoldoende bewijs vonden om onvoorwaardelijke, populatiebrede aanbevelingen te doen over probioticagebruik voor gezonde mensen. Wel werd bewijs gevonden dat voor sommige indicaties wijst op de preventieve voordelen van probiotica, maar dat daar nog verder aanvullend onderzoek voor nodig is.
- Bijzonder onderzoek
Ander BIJzonder onderzoek werd gedaan op bijen, die een dodelijke ziekte overleven dankzij doeltreffende probiotica. - In het vorige onderzoek gaat het om dieren, maar er is ook
onderzoek, waarbij mensen met een ernstige bacteriële darmontsteking bacteriën van andere mensen krijgen toegediend via een pil. In de pil zitten verschillende soorten bacteriën die uit de ontlasting van gezonde mensen zijn gehaald en daarna gereinigd. Het is een vorm van doelgerichte probiotica. In de pil zitten goede bacteriën die de slechte bacteriën in de darm kunnen terugdringen. In dit geval zijn de slechte bacteriën de
C. difficile-bacteriën, die veel giftige stoffen produceren en darmontstekingen veroorzaken. Mensen die veel antibiotica hebben gebruikt, kunnen last krijgen van een overgroei van deze
C. difficile.
- In een nieuw experimenteel onderzoek bij muizen is de werking van twee probiotica onderzocht; Bifidobacterium lactis en Lactobacillus rhamnosus. Er is gekeken naar hoe deze darmbacteriën het microbioom in 16 weken veranderden en gezocht naar een verklaring voor de beschermende werking bij hoge bloeddruk. Er is namelijk steeds meer bewijs dat probiotica en probiotisch gefermenteerd voedsel een hoge bloeddruk kunnen verlagen.
Welke probioticasupplementen werken goed?
We kunnen kort zijn over de probioticadrankjes uit de supermarkt. Die bevatten vooral veel suiker en hebben geen effect.
Probioticasupplementen verbeteren niet altijd de darmgezondheid. Factoren die de effectiviteit beïnvloeden zijn bijvoorbeeld de levensvatbaarheid van bacteriën, dosering en samenstelling van het supplement. En de gezondheid van de gebruiker dus, zoals je al eerder las. Daarnaast verschilt het effect ook van persoon tot persoon. Wat voor de een werkt, werkt mogelijk niet voor de ander.
In plaats van supplementen te nemen, raden deskundigen aan gefermenteerd voedsel (probiotica) te eten om de diversiteit van het microbioom te bevorderen, en vezelrijk voedsel (prebiotica) om ‘goede’ bacteriën in de darmen te voeden en in stand te houden.
Aanbevolen gefermenteerde voedingsmiddelen (probiotica):
- Gefermenteerde groenten: kimchi, zuurkool en bepaalde ingemaakte groenten
- Gefermenteerde zuivel: yoghurt, kwark, kefir en bepaalde kazen
- Gefermenteerde soja: tempeh en miso
Aanbevolen vezelrijk voedsel (prebiotica):
- Peulvruchten: linzen, kikkererwten, zwarte bonen en bruine bonen
- Zaden: chiazaad, lijnzaad, pompoenpitten en zonnebloempitten
- Volle granen: quinoa, bruine rijst, haver en gerst
- Noten (bij voorkeur rauw, dus ongebrand en ongezouten): amandelen, walnoten, pistachenoten en pecannoten
- Groenten: broccoli, spruitjes, artisjokken, wortelen en zoete aardappelen
- Fruit: appels, peren, bessen (frambozen, bosbessen, aardbeien) en bananen
Supplementen: nuttig, maar niet alles en niet voor iedereen
Pro- en prebioticasupplementen kunnen nuttig zijn bij specifieke aandoeningen, maar hun effectiviteit als algemeen gezondheidssupplement voor gezonde individuen blijft beperkt en afhankelijk van veel factoren. Er is sowieso meer onderzoek nodig.
Wat voor iedereen wordt aanbevolen is om gefermenteerd voedsel (probiotica) en vezelrijk voedsel (prebiotica) te eten. Dit om de ‘goede’ bacteriën in de darmen te voeden en in stand te houden.
Bronnen:
https://www.quest.nl/mens/gezondheid/a33948537/zijn-yoghurtdrankjes-vol-bacterien-goed-voor-je-buik/
https://www.umcutrecht.nl/nieuws/de-boeiende-wereld-van-het-microbioom
https://scientias.nl/honingbijen-overleven-dodelijke-ziekte-dankzij-doeltreffende-probiotica/
https://scientias.nl/bijzondere-ontdekking-deze-twee-probiotica-genezen-hoge-bloeddruk-bij-muizen
https://www.mlds.nl/nieuws/werken-probiotica-voor-je-darmen-onze-mening-over-o-a-kijimea/


