Twee veelgebruikte additieven kunnen schadelijk zijn voor de darmen
Darmziekten door verstevigingsmiddelen?
Het Noors Wetenschappelijk Comité voor Voedselveiligheid heeft een onderzoek gepresenteerd, waaruit blijkt dat de veelgebruikte additieven E407 en E466 slecht kunnen zijn voor je darmen. Deze stoffen zitten in onder andere vleeswaren, ijs en gebak.
De verstevigingsmiddelen Carrageen E407, afkomstig van roodwieren, en emulgator E466, worden in verband gebracht met ontstekingen en verstoring van het darmmicrobioom. Het onderzoek dat werd uitgevoerd onder gezonde vrijwilligers, toont aan dat de additieven binnen korte tijd een schadelijke invloed hebben op de darmen. Deze stoffen brengen een verhoogd risico op darmziekten met zich mee.
Voordat additieven in voedsel mogen worden gebruikt, worden ze uitgebreid getest. Toch zijn deze stoffen niet op dergelijke effecten getest voor ze werden goedgekeurd.
Wereldwijd gebruikt in bewerkte voedingsmiddelen
E407 en E466 worden gebruikt als verstevigingsmiddel in bewerkte voedingsmiddelen, zoals ijs, zuivelproducten, vleeswaren, sauzen, dressings en gebak. De twee additieven worden wereldwijd gebruikt om extra verleidelijke producten te maken, om de productiemethoden van de industrie makkelijker te maken of om de winst te verhogen door grondstoffen te verminderen.
Bewuste voedingsstijl
Dit onderzoek maakt maar weer eens duidelijk wat de invloed van voedingsmiddelen op je darmgezondheid is. Heb je al vaak last van je darmen, check dan eens of je veel bewerkte producten met E407 en E466 eet en verminder de inname daarvan door over te stappen op andere en bij voorkeur gezonde producten.

