Champignons goed voor darmgezondheid?

11 april 2024

Stofje in champignons goed voor darmen

Onderzoekers van de Amerikaanse Penn State University hebben een stofje in champignons ontdekt die waarschijnlijk gunstig is voor de darmgezondheid. 


Om eerst maar even met wat termen te strooien. De witte champignon wordt ook wel
Agaricus bisporus genoemd en als je nog een woord wilt dat niemand raadt met galgje, het stofje heet: 2-amino-4-methyl-benzothiazole(2A4).


Sterkere darmwand

Het onderzoek toonde aan dat 2A4 biologische activiteit vertoont, die kan leiden tot veranderingen in genexpressie en celbiologie die gunstig kunnen zijn voor de darmgezondheid. De stof kan de darmwand versterken en voorkomen dat schadelijke bacteriën de darm binnendringen, waardoor het het risico op darmgerelateerde aandoeningen mogelijk vermindert. 

Gezondere darmflora en darmfunctie

De activering van deze stof kan ook helpen bij het verminderen van arylkoolwaterstoffen in de darmen, wat kankerverwekkende stoffen zijn. Dit suggereert dat paddenstoelen, waaronder gewone champignons, niet alleen een voedzame voedselbron zijn, maar ook kunnen bijdragen aan een gezondere darmflora en darmfunctie.

Gezondheidsvoordelen van paddenstoelen

Hoewel er nog meer onderzoek nodig is om de volledige impact van 2A4 op de darmgezondheid te begrijpen, beloven de voorlopige bevindingen veel goeds. Eten maar die champignons dus! Let er wel op dat je ze vooral niet rauw eet, want paddenstoelen bevatten agaritine. Deze stof is vooral in grotere hoeveelheden giftig voor de mens en is mogelijk kankerverwekkend. Verhitting kan helpen om de hoeveelheid agaritine in de champignons te verminderen.


Naast deze stof bestaan champignons voor meer dan 90 procent uit water, maar zitten er ook veel nuttige stofjes in, zoals vitamine B2, foliumzuur, kalium en vezels. Paddenstoelen in het algemeen komen trouwens als gezond uit meerdere onderzoeken, niet alleen maar voor de darmen. En wel om deze redenen:

  • Nutriëntendichtheid: paddenstoelen bevatten weinig calorieën en zijn rijk aan voedingsstoffen zoals vitamines (bijv. B-vitamines, vitamine D) en mineralen (zoals selenium en zink). 
  • Antioxidanten: Ze zijn een goede bron van antioxidanten, die kunnen helpen bij het bestrijden van oxidatieve stress en het verminderen van ontstekingen in het lichaam.
  • Immuunondersteuning: Paddenstoelen bevatten bioactieve stoffen zoals bètaglucanen, die de immuunfunctie kunnen verbeteren en het lichaam kunnen helpen beschermen tegen infecties.
  • Cholesterolmanagement: sommige onderzoeken suggereren dat paddenstoelen het cholesterolgehalte kunnen verlagen, wat gunstig kan zijn voor hartgezondheid.


Werken aan een gezond darmflora

Kan jouw darmflora wel wat ondersteuning gebruiken? Als je na het lezen van dit artikel overweegt meer champignons te gaan eten, kijk dan ook eens welke voedingsmiddelen bijdragen aan een fijner gevoel in je buik (en welke juist niet) en waarom je darmen ook wel je tweede brein worden genoemd.


Bronnen:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464623002025

https://scientias.nl/zo-gezond-zijn-champignons-nieuw-stofje-ontdekt-dat-goed-is-voor-de-darmen

https://health.clevelandclinic.org/benefits-of-mushrooms

https://www.uclahealth.org/news/7-health-benefits-of-mushrooms

Voeding met vezels
door looka_production_156972933 20 maart 2025
Wist je dat de meeste Nederlanders te weinig vezels eten? En waarom is dat zo erg, vraag je je nu misschien af. Vezels zijn onmisbaar voor goedwerkende darmen. Ze zorgen ervoor dat er genoeg vocht in je poep zit voor een soepele stoelgang, ondersteunen de darmflora en kunnen het risico op diverse aandoeningen verminderen.
Probioticapillen werken of niet?
door looka_production_156972933 7 januari 2025
Er zijn steeds meer studies waaruit blijkt dat probiotica een positieve werking heeft op bepaalde darmgerelateerde aandoeningen
Butyraat-bacteriƫn are your best friend!
26 juli 2024
Wist je dat de bacteriën in je darmen invloed hebben op je kans om ziek te worden? Dat laat onderzoek van het Amsterdam UMC en de Finse Universiteit van Turku onder meer dan 10.000 mensen zien. De onderzoekers ontdekten dat mensen met minder gezonde darmbacteriën meer risico lopen op ernstige infecties, zoals long- of blaasontsteking.